De juiste actie bij een hersenschudding


Voetballen met een hersenschudding is zeer riskant en moet voorkomen worden. Vandaag start een campagne om voetballers in Nederland, zowel professionele als amateurs, duidelijk te maken wat te doen bij een vermoede hersenschudding.

“Herken. Vertel. Van het veld af.” Dat is de duidelijke boodschap van de voorlichtingscampagne georganiseerd door spelersvakbonden FIFPRO en VVCS in samenwerking met VeiligheidNL en de KNVB.

In een speciale video legt voormalig topkeeper Petr Cech uit waarom een speler met een vermoede hersenschudding van het veld moet. “Als jouw hersenschudding niet goed wordt behandeld, riskeer je lange-termijn problemen zoals depressie, vermoeidheid en hoofdpijn.”

In vergelijking met blessures aan enkels, knieën en bovenbenen komen hersenschuddingen minder vaak voor in het voetbal. Volgens VeiligheidNL meldden zich in 2017 ongeveer 34.000 amateurvoetballers met een blessure bij een Spoedeisende Hulp afdeling van een Nederlands ziekenhuis. Van hen hadden 600 hersenletsel (lichte of zware hersenschudding), ongeveer 2 procent van alle blessures.

Het adequaat handelen bij een hersenschudding is echter essentieel. Afgelopen seizoen waren er ingrijpende beelden van Jan Vertonghen (die wankelend en kokhalzend het veld verliet tijdens een Champions Leagueduel van Tottenham Hotspur met Ajax) en Anthony Lopes (de doelman van Olympique Lyonnais die tien minuten doorspeelde nadat hij een hersenschudding had opgelopen tijdens een Champions Leagueduel met Barcelona). Beide hadden direct van het veld moeten worden verwijderd om verder gevaar voor hun gezondheid te voorkomen. Ook dit seizoen viel onze eigen doelman Etienne Vaessen uit in het thuisduel tegen AZ met een hersenschudding. 

Om het herkennen van symptomen van een hersenschudding door spelers te verbeteren heeft FIFPRO, met behulp van gerenommeerde internationale deskundigen op het gebied van hersenschuddingen in sport, een informatieve video ontwikkeld.

De boodschap van deze video concentreert zich op drie handelingen:
1. Herken: het herkennen van de symptomen van een hersenschudding.
2. Vertel: het informeren van de medische of technische staf.
3. Van het veld af: een speler met een (vermoede) hersenschudding moet altijd van het veld af.

De campagne werd eerder dit jaar wereldwijd gelanceerd. Zo bezocht FIFPRO voorafgaand aan het recente WK Vrouwenvoetbal in Frankrijk de meeste deelnemende landen voor een voorlichtingssessie.

In samenwerking met de VVCS, VeiligheidNL en de KNVB, heeft FIFPRO een Nederlandse versie van de video gemaakt. Deze video is online beschikbaar: https://youtu.be/qEE9bMBKJJs.  

De VVCS en de KNVB zullen op diverse manieren hun leden, zowel de profs als de amateurs, op de hoogte brengen van deze campagne.

MEDIA ENQUIRIES
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Evgeniy Levchenko (VVCS) 023-5546930
Dr. Vincent Gouttebarge (FIFPRO) 06-21547499 en
Raymond Beaard (FIFPRO) 06-23769852.

Meer artikelen

Volgende wedstrijd


RKC Waalwijk


-

Vitesse

Eredivisie
29 September 2019, 12:15
Mandemakers Stadion, Waalwijk

 

Download RKC Waalwijk App

Ben altijd op de hoogte van het laatste nieuws, beheer ticket-, merchandise en horeca-aankopen!

Betaalkaart

Registeren, opwaarderen, saldo checken en nog veel meer!


Er is nog zoveel meer! Ontdek hier wat interessant is voor jou.