Ajax in eerste oefenduel maatje te groot

RKC Waalwijk heeft de eerste oefenwedstrijd achter de rug. Na exact vijf maanden zonder wedstrijden oefenden de Geelblauwen vanavond in de Johan Cruijff ArenA tegen Ajax. De oefenpot in de hoofdstad werd verloren met 6-1, met Teun van Grunsven als Waalwijkse doelpuntenmaker.

In de gloednieuwe uittenues waren beide ploegen de eerste tien minuten in evenwicht. Mario Bilate zorgde voor de eerste doelpoging van de avond, maar zijn inzet werd gekraakt. Namens de gastheren was Zakaria Labyad verantwoordelijk voor het eerste wapenfeit; een vrije trap op 20 meter van het doel belandde tegen het aluminium.

Ajax zocht meer en meer het strafschopgebied van RKC op, wat resulteerde in een legio kansen. Bij de meerderheid hiervan lukte het de verdediging om telkens een doelpoging te verijdelen, maar toch kwam de thuisploeg in de 20e minuut op voorsprong. Een vlotte aanval via Dusan Tadic en Quincy Promes eindigde bij Lassina Traoré die het beslissende tikje gaf: 1-0.

Na de goal bleef het spelbeeld hetzelfde. Ajax gaf veel druk en probeerde via een woud van benen het gaatje te vinden. RKC kwam er daarentegen soms via combinaties goed uit, maar mistte telkens de finesse in de eindpass of afronding.

In de tweede helft kende RKC meerdere wijzigingen. Nigel Langras, Teun van Grunsven, Hans Mulder, Richard van der Venne, Morad El Haddouti, David Min en Lennerd Daneels maakten hun opwachting. Waar de Geelblauwen in de eerste helft de poort lang gesloten wist te houden, kwam Ajax ditmaal al gauw op 2-0. Klaas Jan Huntelaar stond aan het einde van de aanval en kon eenvoudig binnentikken.

De thuisploeg zette hierna nogmaals aan. Kostas Lamprou onderscheidde zich echter met een uitstekende reflex, hij voorkwam een haast zekere goal. Uit de hierop volgende corner was het alsnog raak toen Jurgen Ekkelenkamp hard raak kopte. Een kleine tien minuten later werd de stand ook 4-0. Uit een counter schoot Antony de bal achter Lamprou.

Toch liet ook de ploeg van Fred Grim van zich horen. Een uitstekende aanval over de linkerflank via Lennerd Daneels en David Min bezorgde RKC een hoekschop, waarbij Teun van Grunsven zich liet gelden. De boomlange verdediger zag de bal komen en kon de bal vrij achter Maarten Stekelenburg koppen: 4-1.

In de slotfase van het oefenduel wist Ajax nog tweemaal te scoren. Nieuweling Antony schoot zijn tweede goal raak uit een counter, terwijl Huntelaar met ook zijn tweede van de avond de eindstand bepaalde op 6-1.

Over zes dagen staat voor de Geelblauwen de volgende oefenwedstrijd op het programma. Op vrijdag 14 augustus om 18:30 uur oefent RKC in het Yanmar Stadion tegen Almere City FC.