Bekeravontuur begint in de Domstad

Dit jaar begint RKC Waalwijk de TOTO KNVB Beker tegen een competitiegenoot. FC Utrecht is in de Domstad de tegenstander in de eerste ronde. Een blik op het bekerverleden van beide clubs. 

Wisselend succes

De afgelopen jaren zijn voor RKC niet de meest gelukkig geweest als het gaat om bekervoetbal. In de laatste vier seizoenen gingen de Geelblauwen namelijk drie keer ten onder in de eerste ronde. In het seizoen 2021/2022 was er echter een grote uitzondering op deze regel. De kwartfinales werden gehaald, waarin uiteindelijk AZ te sterk bleek. Onderweg naar die kwartfinale werden achtereenvolgens Willem II, Harkemase Boys en ADO Den Haag uitgeschakeld. Afgelopen seizoen eindigde het bekeravontuur al in de eerste ronde. Amateurclub De Treffers bleek toen met 2-0 te sterk.

De grootste successen beleefden de Geelblauwen in de seizoenen 1987/1988, 2006/2007 en 2010/2011. In deze drie seizoenen kwamen de Geelblauwen tot de halve finale. In 1988 leek de weg richting de Kuip open te liggen, nadat RKC in eigen huis na 25 minuten met 2-0 voor kwam tegen provinciegenoot PSV. De Eindhovenaren wisten het duel echter helemaal om te draaien en wonnen de halve finale in Waalwijk uiteindelijk met 2-3. De andere twee halve finalens werden gespeeld in Amsterdam. In beide gevallen bleek Ajax een brug te ver.


FC Utrecht

Hoe anders is dit voor aankomend tegenstander FC Utrecht. De Domstedelingen zijn met rechte een 'Cup Fighter' te noemen. FC Utrecht stond zeven keer in de finale, waarvan er drie werden gewonnen. De laatste 'finale' van FC Utrecht is echter een bijzondere. In het seizoen 2019/2020 plaatsten FC Utrecht zich voor de eindstrijd tegen Feyenoord, maar de finale in de Kuip werd nooit gespeeld. Verschillende pogingen van de Domstedelingen om de finale alsnog te spelen, werden niet gehonoreerd door de KNVB. Geen finale en dus geen kans op een hoofdprijs voor FC Utrecht.

Afgelopen seizoen leek de ploeg uit de Domstad opnieuw richting de Kuip te kunnen. In de kwartfinale moest het in eigen huis aantreden tegen de sensatie van het bekertoernooi; de amateurs van sv Spakenburg. Op voorhand een simpele opdracht, maar 'De Blauwe' uit het gelijknamige vissersdorp verraste vriend en vijand door met maarliefst 1-4 te winnen. FC Utrecht er uit en Spakenburg ging door naar de halve finale. Die verloren ze echter wel, van de uiteindelijke winnaar PSV.

 


Onderling

RKC Waalwijk en FC Utrecht troffen elkaar één keer eerder in de KNVB Beker. Op zeventien december 2003 werd in de Domstad gespeeld voor een plek in de kwartfinale. Toenmalig trainer Martin Jol beschikte over een aantal RKC Waalwijk iconen die hun waarde bewezen hebben in het Geelblauw. Denk hierbij aan namen als Rick Hoogendorp, Patrick van Diemen en Yuri Cornelisse. Helaas voor onze Geelblauwen werd de wedstrijd niet winnend afgesloten. In de Galgenwaard werd het 2-1 voor de ploeg die later dat jaar voor de derde keer in de historie de beker zou winnen. Opeenvolgend werden Heracles Almelo, NAC Breda en in de finale FC Twente verslagen en zo werd de Amstel Cup voor het tweede jaar op rij gewonnen door FC Utrecht. 

Arbitrage

De wedstrijd staat dinsdagavond onder leiding van scheidsrechter Laurens Gerrets. Hij wordt aan de zijlijnen geassisteerd door de heren Joost van Zuilen en Patrick Inia. Vierde official in Stadion Galgenwaard is Robin Hensgens. In de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker is er geen VAR. 

Live verslag

De wedstrijd in Utrecht is dinsdag live te zien op ESPN3 en voor het radioverslag kun je terecht bij Langstraat FM (106.8FM).

Uiteraard doet RKC Waalwijk ook zelf verslag van deze wedstrijd. Volg de live updates via ons X (Twitter) account en via de Instagram Stories. 

Loting

Mocht RKC Waalwijk de volgende ronde bereiken, zal het zaterdag vier november de volgende tegenstander weten. Dan wordt er geloot voor de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. De loting is live te zien op ESPN.