Brabants onderonsje in Waalwijk

Zaterdagavond om 20:00 staat de tweede thuiswedstrijd van het seizoen op het programma. In het Mandemakers stadion neemt RKC Waalwijk het op tegen provinciegenoot PSV. Vorig seizoen wisten de Geelblauwen het de Eindhovenaren enorm moeilijk te maken. 

Afgelopen weekend was RKC Waalwijk te gast in het Goffertstadion voor een uitwedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen. Nadat Michiel Kramer na had gelaten om de score te openen, was het de thuisploeg die als eerst het net wist te vinden. Na rust werd de achtervolging ingezet, maar wisten de Geelblauwen de bal maar niet achter Jasper Cillessen te krijgen. RKC Waalwijk ging alles of niets spelen en hier wist N.E.C van te profiteren. In de slotfase liep de thuisploeg uit naar een ietwat geflatteerde 3-0. De Waalwijkers vinden zich na deze nederlaag, terug op de zeventiende plek na drie speelrondes.


De Eindhovenaren

PSV is de huidige nummer vier van de Eredivisie, maar heeft wel een wedstrijd minder gespeeld. De Eindhovenaren begonnen het eredivisieseizoen met een 2-0 overwinning op FC Utrecht. Deze wedstrijd liet nieuwkomer en international Noa Lang gelijk zien uit wat voor hout hij gesneden is. De van Club Brugge overgenomen aanvaller moet Xavi Simons doen vergeten in de lichtstad. Ook in de tweede speelronde wist PSV te winnen. In Arnhem werd Vitesse, na een moeizaam begin, met 1-3 verslagen.

Daarnaast wist PSV deze week na vijf jaar afwezigheid weer de groepsfase van de Champions League te bereiken. De Eindhovenaren rekenden in eigen huis, met maarlieft 5-1, af van het Schotse Rangers af. Doelpunten kwamen op naam van Ismael Saibari (2x), Luuk de Jong, Joey veerman en Connor Goldson (e.d.). Hiermee is PSV de tweede ploeg uit Nederland, naast landskampioen Feyenoord, die deel mag nemen aan het kampioenenbal. De loting voor de groepsfase was donderdagavond. Voor de Eindhovenaren wacht een poule met Sevilla, Arsenal en Union Berlin.


Hattrick

Dat de Geelblauwen het PSV lastig kunnen maken in het Mandemakers stadion blijkt uit de voorgaande jaren. RKC Waalwijk wist vanaf het seizoen 2011/12 drie jaar op rij te winnen van de Eindhovenaren. Een van deze overwinningen was het spektakelstuk in het seizoen 2012/13, toen er met 3-2 werd gewonnen van het PSV met spelers als onder andere Giorginio Wijnaldum en Dries Mertens.

Na een vroege achterstand zorgde nota bene PSV verdediger Bouma na een voorzet van Robert Braber voor de Waalwijkse gelijkmaker. Hierna was de ban gebroken en wist Rodney Sneijder zowel in de eerste als tweede helft het doel te vinden en bracht hij de stand naar 3-1. Nadat PSV nog de aansluitingstreffer wist te maken bleek dit niet genoeg om de Waalwijkers van de overwinning af te houden. Ook het volgende seizoen werd er afgerekend met de Eindhovenaren; 2-0. 

Arbitrage

Zaterdagavond staat het duel onder leiding van Dennis Higler. Hij zal geassisteerd worden door de heren Dobre & Brondijk. De vierde man is de heer Vos. In Zeist nemen Makkelie & Koopman de functies van VAR & AVAR op zich.

Live

RKC Waalwijk – PSV is live te zien op het hoofdkanaal van ESPN. Zoals gewoonlijk, kun je de wedstrijd ook volgen via Twitter (X) en verzorgt Langstraat FM (106.8 FM) een radioverslag.

Historie

RKC Waalwijk en PSV treffen elkaar zaterdag voor de achtenvijftigste keer in de geschiedenis. Tot op heden gingen de Eindhovenaren er drieënveertig keer met de punten vandoor, acht maal eindigde het in een gelijkspel en zes keer wist RKC Waalwijk te winnen. De laatste overwinning dateert uit het seizoen 2018/19 toen er in de beker na verlenging met 2-3 werd gewonnen.