Geelblauwen ontvangen regerend landskampioen Feyenoord

Zaterdagavond 4 november om 18.45 uur speelt RKC Waalwijk alweer haar zesde thuiswedstrijd van het seizoen. In een uitverkocht Mandemakers Stadion is regerend landskampioen Feyenoord de tegenstander. Vorig seizoen wisten de Geelblauwen het de Rotterdammers enorm lastig te maken. 

Afgelopen weekend stond voor de Geelblauwen de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam op het programma. Op Het Kasteel was het de thuisploeg die sterker begon aan de wedstrijd, maar zonder echte grote kansen. De eerste echte grote kans van het duel, was zelfs voor RKC Waalwijk. Een hoekschop bleef hangen in het Rotterdamse strafschopgebied, waarna Shawn Adewoye zijn inzet voor het doel langs zag gaan. Nadat de VAR nog een penalty terugtrok voor de thuisploeg gingen de ploegen met de brilstand de rust in. In het begin van de tweede helft ontstond hetzelfde spelbeeld en nu kreeg de thuisploeg wel een penalty. Spits Tobias Lauritsen verzilverde het buitenkansje. Tien minuten later viel ook de 2-0. Ondanks dat de maker van de tweede Rotterdamse treffer, Arno Verschueren, nog de rode kaart te zien kreeg, lukte het de Waalwijkers niet om enorme kansen te creëren. Hierdoor keerde RKC Waalwijk zonder punten terug naar Brabant. 

Bekeravontuur

Ook speelden de Geelblauwen afgelopen dinsdag haar eerste bekerwedstrijd. Om 21.00 uur werd er met acht andere namen dan tegen Sparta Rotterdam afgetrapt tegen FC Utrecht. De vele wisselingen bleken niet goed uit te pakken, nadat de Waalwijkers dertig minuten na het eerste fluitsignaal al op een 3-0 achterstand stonden. Vlak voor rust deed Chris Lokesa nog iets terug, waardoor de spelers er een 3-1 ruststand op het bord stond. Na de thee was het opnieuw onze nummer veertien die, na een goede steekpass van de ingevallen Denilho Cleonise, koelbloedig af kon ronden. Hierdoor was alles weer mogelijk en ontstond er een mooie strijd. Helaas voor de Geelblauwen bleef de gelijkmaker achterwege en betekende dat de ploeg voor het tweede jaar op rij niet verder komt dan de eerste ronde.


Seizoen van Feyenoord

De Rotterdammers begonnen het seizoen niet zoals verwacht. De eerste twee wedstrijden, tegen Fortuna Sittard en stadsgenoot Sparta Rotterdam, werden beide niet gewonnen. Het bleken louter opstartproblemen voor de regerend landskampioen. Achtereenvolgend werden Almere City FC, FC Utrecht, sc Heerenveen en Ajax met ruime cijfers verslagen. De ploeg van Arne Slot liet hiermee duidelijk blijken dat ze het dit jaar de titel willen prolongeren.

Afgelopen weekend stond de kraker tegen FC Twente op het programma. Voor beide ploegen een belangrijke wedstijd om de aansluiting met de foutloze koploper PSV te behouden. FC Twente begon fel aan de wedstrijd en drong de gasten terug. Na tien minuten opende Manfred Ugalde de score. Een goede pass van Alfons Sampsted bracht de spits in stelling en met een van richting veranderd schot verraste hij doelman Justin Bijlow. De enige echte mogelijkheid in de eerste helft voor Feyenoord kwam op naam van aanvoerder Geertruida, maar de paal bleek een sta in de weg. Ook in de tweede helft onstond er een mooie strijd tussen beide ploegen. De stand bleef lang onveranderd, totdat tien minuten voor tijd Ricky van Wolfswinkel de 2-0 binnen schoot. Feyenoord deed kort hierna nog wat terug, maar het bleek niet genoeg om de eerste nederlaag van het seizoen te voorkomen. De Rotterdammers zakten naar plek vier en kijken tegen een gat van zeven punten aan met PSV.   

Champions League

Feyenoord is dit jaar ook weer actief op het hoogste niveau van Europa. In een groep met Celtic, Atletico Madrid en Lazio Roma staat ‘De Club van Zuid’ momenteel bovenaan met zes punten uit drie gespeelde wedstrijden. In de eerste wedstrijd was het Schotse Celtic te gast in De Kuip. Door met 2-0 te winnen wist de ploeg van Arne Slot de eerste stap naar overwintering te zetten. De tweede wedstrijd werd gespeeld in Madrid. Feyenoord wist de ploeg van Diego Simeone goed weerstand te bieden, maar kregen uiteindelijk niet wat ze hadden verdiend. Na een 2-2 ruststand scoorde Alvaro Morata in het tweede gedeelte de winnende treffer. Daarentegen werd in de laatste wedstijd tegen Lazio een uitstekende pot gespeeld. Een zeer dominant Feyenoord rolde de Italiaanse topclub op met 3-1.


Flashback

Een van de mooiste overwinningen van RKC Waalwijk op Feyenoord was er die uit het jaar 1998. Het Mandemakers Stadion was het toneel voor spelers als Dennis Rommedahl en Giovanni van Bronckhorst. In de eerste helft kwam een goed spelend RKC Waalwijk op voorsprong door een doelpunt van Andres Nielsen. Niet veel later werd de stand gelijk, door een enorme blunder van doelman Rob van Dijk, die het jaar daarvoor overkwam vanuit Rotterdam. De tweede helft bleef lang zonder goals totdat Hans van Arum in de slotfase zijn opwachting maakte. Hij drukte gelijk zijn stempel door binnen enkele minuten de 2-1 tegen de touwen te koppen. Nadat Feyenoord in de laatste minuten opnieuw op gelijke hoogte kwam, leek er een puntendeling te komen,. Het was echter opnieuw Van Arum die de bal in de laatste minuut op zijn hoofd liet vallen en zo de 3-2 binnen wist te werken. Mede door deze overwinning handhaafde de ploeg van Peter Boeve zich op het hoogste niveau. 

Arbitrage

Pol van Boekel is door de KNVB aangesteld als scheidsrechter. Langs de zijlijnen wordt hij geassisteerd door de heren Freek Vandeursen en Stefan de Groot. Vierde official in Waalwijk is Jannick van der Laan. In Zeist zal Martin van den Kerkhof actief zijn als VAR. Franca Overtoom assisteert hem als AVAR.

Live verslag

De wedstrijd in het Mandemakers Stadion is zaterdag live te zien op het hoofdkanaal van ESPN en voor het radioverslag kun je terecht bij Langstraat FM (106.8FM).

Uiteraard doet RKC Waalwijk ook zelf verslag van deze wedstrijd. Volg de live updates via ons X (Twitter) account en via de Instagram Stories. 

Historie

RKC Waalwijk en Feyenoord kwamen elkaar 53 keer eerder tegen in competitieverband. De Geelblauwen wisten negen keer met de winst ervandoor te gaan, waar 29 Rotterdamse zeges tegenover staan. Vijfiten keer werden de punten verdeeld. De laatste zege dateerd uit het jaar 2013. Toen werd er in eigen huis met 1-0 gewonnen door een doelpunt van de Luxemburger Aurélien Joachim.