Geelblauwen op 'Den Elfde van de Elfde' tegen Go Ahead Eagles

Morgenavond wordt op 'Den Elfde van de Elfde' om 18.45 uur afgetrapt in het Mandemakers Stadion. Tegenstander tijdens de aftrap van het Carnavalsseizoen is Go Ahead Eagles. Voor de Geelblauwen een tegenstander in vorm.

Afgelopen weekend stond voor de Geelblauwen de thuiswedstrijd tegen Feyenoord op het programma. In een gelijkopgaande eerste helft, kwam de ploeg van Henk Fraser op voorsprong. Denilho Cleonise stak op snelheid het halve veld over om vervolgens de bal strak achter de Rotterdamse doelman te schieten. Precies tien minuten na de openingstreffer kwamen de gasten op gelijke hoogte. Quinten Timber schoot de bal achter een uitstekend spelende Mark Spenkelink. Vlak voor rust kreeg RKC een flinke tegenslag. Shawn Adewoye kreeg na een ingreep van de VAR een rode kaart en de gasten kregen een strafschop. Deze werd, gelukkig voor de Geelblauwen, over het doel geschoten.

In het tweede bedrijf werkte RKC Waalwijk hard om het gelijkspel te behouden en zelfs met de hoop op meer. Feyenoord omsingelde het Waalwijkse doel, maar Spenkelink had op alles een antwoord. In de 64e minuut was de Waalwijkse doelman echter kansloos als vanuit een corner de bal voor de voeten van Nieuwkoop valt. De rechtsback van de Rotterdammers schoof hard en zuiver binnen; 1-2. Vanuit hier leken de Rotterdammers het wel prima te vinden en lukte het de Geelblauwen niet om nog gevaarlijk te worden. Helaas dus geen resultaat tegen de regerend landskampioen.


Den Elfde van Den Elfde

Op 11 november, bekend als "Den Elfde van Den Elfde", start het Carnavalsseizoen in Schoenlapperslaand! Deze datum markeert het begin van kleurrijke festiviteiten, optochten en de bekendmaking van de prins en zijn gezelschap. Het getal 11 symboliseert het dwaze en ongewone, wat past bij de speelse aard van ons feest. Carnaval staat in teken van het loslaten van je zorgen en samen plezier te maken voordat de vastentijd begint. 

Waalwijk dankt zijn Carnavalsnaam aan de leer- en schoenenindustrie. Vele Waalwijkers hebben er hun brood mee verdiend en hadden vaak ook een schoenmakerij aan huis. Een schoenmaker werd toendertijd een schoenlapper genoemd, en daar is dan ook de Carnavalsnaam van afgeleid. 


Eagles vliegen in de competitie

Afgelopen seizoen beleefden onze gasten uit Deventer, net als RKC Waalwijk, een uitstekend seizoen. Met een keurige elfde plek was het doel voor Go Ahead Eagles bereikt; opnieuw uitkomen in de Eredivisie. Ook dit seizoen presteren ‘de Eagles’ uitstekend. Van de elf gespeelde wedstrijden werd er maar drie keer verloren en dat was in uitwedstrijden tegen de huidige top drie. Met vijf overwinningen en drie gelijke spelen staat de ploeg van René Hake momenteel op de vijfde plek in de Eredivisie.  

Afgelopen weekend boekte een uiterst effectief Go Ahead Eagles een ruime 5-1 overwinning op Vitesse. In een regenachtige Adelaarshorst was de thuisploeg de betere in het eerste bedrijf, maar dit leidde buiten een VAR moment niet tot de voorsprong. In de laatste minuut van de extra speeltijd werd de ruststand toch op 1-0 bepaald. Een snelle inworp werd verwoestend binnengeschoten door Willumson.  

In de tweede helft werd Go Ahead Eagles tweemaal op rij geholpen door de doelman van Vitesse. Oliver Edvardsen kreeg de bal, na goed druk zetten op de Arnhemse doelman, tegen zich aangeschoten en hierdoor verdween de bal in de goal. Na een korte onderbreking wist de thuisploeg al snel de derde te maken. Victor Edvardsen kreeg de bal tegen zich aangebokst. Nadat Marco van Ginkel in de 76ste minuut nog wat terug wist te doen, vielen er in de tien opeenvolgende minuten nog twee goals voor ‘de Eagles’ waardoor de eindstand werd bepaald op 5-1.  


Oude bekenden

Voor rechtsback Julian Lelieveld is de ontmoeting met Go Ahead Eagles een bijzondere. In het seizoen 18/19 werd hij vanuit Vitesse een jaar verhuurd aan de ploeg uit Deventer. In 41 officiële wedstrijden wist hij één keer te scoren en was hij zes keer de aangever. Dat jaar verloor hij wel de finale van de play-offs; tegen RKC. 

Daarnaast is Go Ahead Eagles aanvaller Sylla Sow voor even terug in Waalwijk. De, destijds, van FC Utrecht overgekomen Sow was met vier goals en zes assists een belangrijke schakel voor de ploeg van Fred Grim die in 2019 wist te promoveren naar de Eredivisie. In totaal speelde Sylla Sow in drie seizoenen 65 wedstrijden voor de Geelblauwen. Hij maakte in totaal twaalf goals en gaf tien keer de aangever.  

Arbitrage

Jeroen Manschot is door de KNVB aangesteld als scheidsrechter. Langs de zijlijnen wordt hij geassisteerd door de heren Rogier Honig en Cristian Dobre. Vierde official in Waalwijk is Jesse Rozendal. In Zeist zal Stan Teuben actief zijn als VAR. Kevin Bodde assisteert hem als AVAR.

Live verslag

De wedstrijd in het Mandemakers Stadion is zaterdag live te zien op ESPN 2 en voor het radioverslag kun je terecht bij Langstraat FM (106.8FM).

Uiteraard doet RKC Waalwijk ook zelf verslag van deze wedstrijd. Volg de live updates via ons X (Twitter) account en via de Instagram Stories. 

Historie

Onze Geelblauwen hebben een positieve balans tegen de gasten uit Deventer. In de 32 eerder ontmoetingen, kwamen de Waalwijkers veertien keer als winnaar uit de bus. Tien keer won Go Ahead Eagles en acht keer werden de punten verdeeld. Michiel Kramer wist vier keer te scoren in zijn laatste drie wedstrijden tegen 'De Eagles'.