1 : 1
  • 47'
  • 78'
    Mitchell van Bergen

RKC heeft vanavond in Friesland voor de tweede keer dit seizoen met 1-1 gelijkgespeeld tegen sc Heerenveen. De Waalwijkers waren de bovenliggende partij en verdienden de overwinning, maar namen door de eerste Eredivisiegoal van Richard van der Venne uiteindelijk een punt mee uit Friesland.

Perspectief

RKC kende een letterlijk koud begin in Heerenveen. Joey Veerman losten na zeven minuten een hard schot op Kostas Lamprou, maar kreeg de bal terug voor zijn voeten en bediende zijn naamgenoot Henk Veerman die voor de voorsprong tekende: 1-0. Daar waar het riekte naar buitenspel van de lange Volendammer, besliste de VAR anders waardoor RKC al vroeg in de achtervolging moest.

RKC wist wat het te doen stond en zocht het strafschopgebied van Erwin Mulder. Helaas voor de Geelblauwen leverden inzetten van Finn Stokkers en Richard van der Venne geen doelpogingen op. RKC moest tegelijkertijd op haar hoede blijven voor gevaarlijke tegenstoten, maar Henk Veerman en Mitchell van Bergen verzuimden om de score te verdubbelen voor de thuisploeg, door een goed keepende Kostas Lamprou.

Ondanks de achterstand bepaalden de Geelblauwen de eerste helft het spel in Friesland. Het ontbrak de ploeg van Fred Grim echter aan een goede eindpass, maar duidelijk was dat ons RKC aanspraak maakte op de gelijkmaker. Gescoord werd er in de eerste helft niet meer, waardoor ons RKC de kleedkamer opzocht met een achterstand met perspectief.

Verdienstelijk

Na rust ging RKC door waar het de eerste helft mee eindigde: jagen op de verdiende gelijkmaker. De eerste kans kwam op het conto van Finn Stokkers, maar zijn kopbal belandde in de handen van keeper Mulder. Na elf minuten in de tweede helft kregen de Geelblauwen wel waar het recht op had. Thierry Lutonda stoomde op en gaf een lage voorzet richting Van der Venne. De nummer 10 schoot met links hard en laag raak in de korte hoek: 1-1! Het was zijn eerste goal voor RKC én in de Eredivisie.

RKC wilde uiteraard er op en er over, maar moest blijven waken voor gevaarlijke tegenstoten van de Friezen. Van Bergen werd namelijk diep gestuurd en kreeg de bal in kansrijke positie bij Benjamin Nygren. Hij schoot echter naast het doel. Niet veel later kreeg Van der Venne de kans op zijn tweede doelpunt, maar zijn schot richting de korte hoek werd geblokt.

Beide ploegen gingen in de slotfase voor de drie punten. Zo kreeg Nygren in gevaarlijke positie de bal niet op zijn voet. De grootste kans was echter voor RKC, in de 89e minuut. Vitalie Damascan was sterk in de één-tegen-één en zocht de verre hoek, maar via de vingertoppen van Mulder belandde de bal op de buitenkant van de paal. Hierdoor werd het voor de tweede keer dit seizoen gelijkgespeeld tegen sc Heerenveen en neemt de ploeg van Fred Grim een verdienstelijk punt mee uit Friesland, waar het wellicht recht had op meer.