RKC-internationals: België O21 verliest met basisspeler Touba in Bosnië

Ook de komende interlandperiode zijn er weer een aantal RKC’ers die uitvliegen om de kleuren van hun eigen land te gaan verdedigen. De komende twee weken zullen Ahmed Touba (België Onder 21), Saïd Bakari (Comoren), Juriën Gaari (Curaçao) en Vitalie Damascan (Moldavië) zich melden bij de nationale elftallen. Bekijk hieronder de verschillende wedstrijden en uitslagen.

Bosnië en Herzegovina Onder 21 - België Onder 21

17-11-2020, 18.15 uur
Kwalificatie EK Onder 21, Asim Ferhatovic Hase
Uitslag: 3-2

België Onder 21 heeft zichzelf geen goede dienst bewezen in het kwalificatieduel tegen Bosnië & Herzegovina. In het uitduel werd er zojuist met 3-2 verloren. RKC'er Ahmed Touba begon in de basis en werd na precies één uur spelen gewisseld. De Belgen namen snel de leiding via Thibault de Smet (Stade Reims), maar nog voor rust werd de stand omgedraaid via Savic en Resic. Vlak voor tijd bezorgde Loïs Openda (Vitesse) via een penalty nog voor 3-2.

Met de verliespartij heeft België directe kwalficatie voor het EK Onder 21 niet meer in eigen hand. Alleen de beste vijf nummers 2 gaan net als de groepswinnaars naar het eindtoernooi in Hongarije en Slovenië.

Comoren - Kenia

15-11-2020, 17.00 uur
Kwalificatie Africa Cup, Stade Malouzini
Uitslag: 2-1

Saïd Bakari heeft met de Comoren een belangrijke slag geslagen in de kwalificatiestrijd voor een ticket van de Africa Cup. In eigen huis werd concurrent Kenia met 2-1 verslagen, waarbij Bakari in de basis begon en de 90 minuten volmaakte.

Namens de eilandengroep scoorde veteraan Ben El Fardou (Rode Ster Belgrado) na ruim 20 minuten de 1-0. In de eerste helft werd de gelijkmaker geproduceerd door Kenia, toen Cliff Nyakaya raakschoot. Direct na rust kwamen de Comoren opnieuw op voorsprong door een schot in de verre hoek van Faïz Mattoir (AC Ajaccio). Met de overwinning komt de eerste kwalificatie voor een eindtoernooi erg dichtbij. De komende interlandperiode wachten de allesbepalende duels tegen Togo en Egypte.

Uitslag: 0-2

Vitalie Damascan heeft met de Moldavische nationale ploeg verloren van Griekenland. In Chişinǎu werd het 0-2. De spits begon als basisspeler in de punt van de aanval, maar zag in de eerste helft namens de Grieken Fortounis en Bakasetas scoren. Damascan werd na 71 minuten gewisseld. De Grieken consolideerden hierna de voorsprong, waardoor Moldavië aanstaande woensdag een beslissende wedstrijd tegen Kosovo tegemoet gaat in strijd voor handhaving in League C van de Nations League.

Kosovo verloor namelijk van Slovenië, waardoor het verschil tussen Moldavië en Kosovo nog altijd één punt is. Woensdag wacht in Pristina, de hoofdstad van Kosovo, het laatste groepsduel. Alleen bij winst kan Moldavië zich dus nog handhaven in League C.

Uitslag: 0-0

De Moldavische nationale ploeg heeft in Chișinău met 0-0 gelijkgespeeld tegen Rusland. In het vriendschappelijke duel tussen beide ploegen begon RKC'er Vitalie Damascan op de bank, maar verving hij in de 64e minuut ploeggenoot Ion Nicolaescu. De spits speelde hiermee zijn veertiende interland.

Het oefenduel tegen de Russen is een goede opwarmer voor de wedstrijden in de Nations League tegen Griekenland en Kosovo later deze interlandperiode. Wil Moldavië zich handhaven in League C, dan moet er resultaat worden gehaald tegen de Grieken en/of Kosovaren, om de veilige plek van het laatstgenoemde land over te nemen. Het verschil tussen beide landen is namelijk slechts één punt (2 om 1).

Kenia - Comoren

11 november 2020
Kwalificatie Africa Cup, Moi International Sports Centre
Uitslag: 1-1

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi hebben de Comoren met 1-1 gelijkgespeeld tegen het thuisland. RKC'er Saïd Bakari begon in de basis en maakte de 90 minuten vol. In de 29e minuut was Youssouf Mchangama (EA Guingamp) met een vrije trap verantwoordelijk voor de 0-1. Voor de rust moest de uitploeg echter verder met tien man, na een rode kaart van diezelfde Mchangama. Met een man minder hielden de Comoren de voorsprong niet vast, doordat Masud Juma namens Kenia de 1-1 binnenschoot.

De eilandengroep pakt met het gelijke spel toch een waardevol punt in het Moi International Sports Centre. Hierdoor gaan de Comoren namelijk nog steeds ongeslagen aan kop in kwalificatiepoule G voor de Africa Cup, waarin de eerste twee zich direct plaatsen voor het toernooi in begin 2022. De andere landen in de poule, Egypte en Togo, komen zaterdag in actie. Zondag spelen les Cœlacanthes opnieuw tegen Kenia, in het eigen Stade Malouzini. Bij opnieuw een goed resultaat komt de eerste kwalificatie ooit van de Comoren voor een eindtoernooi steeds dichterbij.