Publiek in de stadions vooralsnog eenmalig

Het kabinet heeft besloten dat de landelijke pilot met toegangstests niet wordt verlengd. In het kader van deze pilot werd afgelopen weekend voor het eerst sinds eind september 2020 een hele speelronde in de Eredivisie met (beperkt) publiek afgewerkt. Dat is zonder problemen verlopen en de vraag was of deze pilot zou worden verlengd. Naar verluidt zal de wijziging van de Wet publieke gezondheid op zijn vroegst pas 26 mei worden aangenomen.

In de Keuken Kampioen Divisie wordt alleen op 30 april in beperkte mate publiek ontvangen, maar dat stond eerder al gepland voor de pilot. Vooralsnog blijft het ook hierbij, net als in de Eredivisie. Dat betekent ook dat van de 36e speelronde twee wedstrijden zonder supporters moeten worden gespeeld omdat deze gepland staan voor 2 en 3 mei.

De wetswijziging duurt langer vanwege politieke redenen, waardoor er nu geen vervolg of continuïteit in het gebruik van sneltesten als toegang bij stadions zal zijn. Het wettelijk kader zal op zijn vroegst pas woensdag 26 mei a.s. in werking kunnen treden, wat zou betekenen dat er dit seizoen geen publiek meer in de stadions aanwezig kan zijn. RKC Waalwijk betreurt dit besluit, maar weet nu dat de laatste vier competitiewedstrijden onder dezelfde omstandigheden gespeeld zullen worden. 

Veilig en verantwoord

Rondom de start van het huidige seizoen zijn in het betaald voetbal al zo’n 130 wedstrijden met beperkt publiek gespeeld. Dit leverde voor zover bekend niet of nauwelijks besmettingen op. Dat gold ook voor de drie Fieldlab experimenten met publiek in de stadions. Uit onderzoek is gebleken dat in de buitenlucht bijna geen besmettingen plaatsvinden en dankzij de placering in de stadions kan iedereen gedurende de hele wedstrijd eenvoudig voldoende afstand houden. Met de pilot mogen bovendien alleen personen met een negatieve coronatest de stadions in. Deze toegangstests hebben als bijkomend voordeel voor de samenleving dat diegenen die besmet blijken te zijn, hierdoor vroegtijdig op de hoogte zijn en maatregelen kunnen nemen. De ervaringen met de benodigde CoronaCheck-app waren afgelopen weekend wisselend. Om in Nederland het aantal sociale evenementen die met een corona testbewijs heropend kunnen worden verder uit te breiden, leek een langere pilot ook wenselijk om zo meer ervaringen en data op te halen.