RKC gaat voor kickstart tijdens seizoensouverture

Morgen gaat het nieuwe Eredivisieseizoen weer van start. Sinds 1 maart 2020 wordt er weer ‘om het echie’ gevoetbald in het Mandemakers Stadion. In de eerste speelronde neemt RKC Waalwijk het op tegen Vitesse uit Arnhem. Na zes maanden zonder competitief voetbal in Nederland gaat het eindelijk weer beginnen. Dezelfde 18 clubs, maar met weer een hoop verschuivingen binnen de selecties. Jongens die hun geluk ergens anders gaan beproeven, maar ook veel nieuwe namen die naam willen maken op het hoogste niveau in Nederland.

RKC Waalwijk
De Geelblauwen kenden drukke transferweken.De Waalwijkers legden Vurnon Anita vast en verder kwamen ook James Efmorfidis, Ahmed Touba, Cyril Ngonge, Nicolás Olsak, Ayman Azhil, Thierry Lutonda en Kostas Lamprou naar RKC. Bovendien verlengde hoofdtrainer Fred Grim en Juriën Gaari hun contracten met één jaar en tekende Luuk Wouters zijn eerste profcontract. Tot slot legde RKC vrijdag Finn Stokkers vast, terwijl Mario Bilate juist de overstap maakte naar NAC Breda.

RKC kende een voorbereiding waarin het zowel won, gelijkspeelde als verloor. De ploeg van Fred Grim verloor de eerste duels van Ajax (6-1), Almere City (4-2), NAC Breda (0-2) en N.E.C. (2-1), speelde het gelijk tegen competitiegenoot Sparta Rotterdam (1-1) en won het de laatste duels tegen SDC Putten (0-3) en KV Mechelen (5-4).  

Vitesse
Vitesse heeft zich echter ook niet onberoerd gelaten op de transfermarkt. Waar zij afscheid hebben moeten nemen van sterkhouders als Bryan Linssen, die een mooie transfer naar Feyenoord heeft gemaakt, en Tim Matavz, die naar Al-Wahda is vertrokken, staat daartegenover de komst van vers bloed.

De Arnhemmers hebben Oussama Tannane definitief vastgelegd en Maximilian Wittek overgenomen van het Duitse Greuther Fürth. Daarnaast zijn de volgende spelers op huurbasis overgenomen: Loïs Openda (Club Brugge), Jacob Rasmussen (ACF Fiorentina), Armando Broja (Chelsea U23) en Idrissa Touré (Juventus U23). Beide ploegen verschijnen dus met sterk gewijzigde selecties aan de aftrap.

De balans
RKC Waalwijk heeft in het verleden 51 keer tegen Vitesse gespeeld. Hiervan wonnen de Geelblauwen er 10 van en 17 keer eindigde het duel in een puntendeling. De meest recente overwinning van de Waalwijkers dateert van 2013/2014, toen RKC in het thuisduel tegen de Arnhemmers met 4-2 aan het langste eind trok. Huidig assistent-trainer Sander Duits besliste het duel met twee doelpunten.

Duits (4) is echter niet de RKC'er die het vaakst scoorde tegen de Geelzwarten. Rick Hoogendorp (5) heeft namens RKC de meeste doelpunten gescoord tegen Vitesse. Namens de Arnhemmers deden Wilfried Bony, Mads Junker en Youssouf Hersi (allen 5) RKC het vaakst pijn.  

Voorafgaand aan RKC-Vitesse sprak RKC TV met Lars Nieuwpoort: