RKC Waalwijk treft Ajax in competitieverband

Een week na de seizoenopener in het eigen Mandemakers Stadion staat er een uitwedstrijd naar Amsterdam op het programma, waar Ajax de tegenstander is. Op de late zondagmiddag (16.45 uur) zullen beide ploegen in de Johan Cruijff Arena het tegen elkaar opnemen. Het duel stond 9 augustus jongstleden ook al op het programma, toen in voorbereiding op dit seizoen. Nu het gaat om de echte punten. 

RKC Waalwijk

De Waalwijkers kenden met het 0-1 verlies tegen Vitesse een valse start van de competitie. In het openingsduel van het seizoen kwamen de Waalwijkers in de blessuretijd van de eerste helft op achterstand. In de tweede helft van dat duel gingen de mannen van Fred Grim op jacht naar de gelijkmaker, maar Vitesse hield stand. Het doelpunt van Darfalou was daardoor de enige van de wedstrijd.

Connectie

Voor Vurnon Anita is het een wedstrijd met een bijzonder randje. Hij keert terug naar de club waar hij jarenlang gespeeld heeft. De 31-jarige middenvelder die sinds dit seizoen het Geelblauw verdedigt, maakte zijn debuut voor de club uit de hoofdstad en heeft vervolgens ruim honderd wedstrijden gespeeld in het shirt van Ajax. Ook hoofdtrainer Fred Grim, keeperstrainer Peter den Otter, Kostas Lamprou, Paul Quasten, Mike Grim en James Efmorfidis hebben een verleden bij de Amsterdammers.

Ajax

De ploeg van Ten Hag heeft met de eerste wedstrijd van het seizoen ook geen gemakkelijke wedstrijd achter de rug. Na een vroege rode kaart van Nicolás Tagliafico moesten zij al vroeg verder met 10 man. Hiermee nam de aanvalskracht van de Amsterdammers wat af, maar mede dankzij de goal van Antony, die zijn officiële debuut maakte, trokken de Amsterdammers een minimale overwinning over de streep op Het Kasteel.

Ook Ajax kende tot nu toe een roerige transferperiode. De afgelopen zomer heeft men afscheid moeten nemen van een aantal grote namen. Hakim Ziyech, Donny van de Beek en Joël Veltman zijn hun geluk gaan beproeven in de Premier League, bij respectievelijk Chelsea, Manchester United en Brighton. Tegenover hun vertrek staat de komst van Antony, Mohammed Kudus en Maarten Stekelenburg, waarmee laatstgenoemde weer terugkeert op het oude nest.

De balans

In het verleden zijn de wedstrijden tegen Ajax altijd een lastige kluif geweest voor de Waalwijkers. Van de 27 keer dat de wedstrijd in Amsterdam gespeeld werd, wist RKC eenmaal de drie punten mee naar huis te nemen. Drie keer liep de wedstrijd uit op een puntendeling, en 23 keer bleven alle punten in Amsterdam. Het zal voor de mannen van Grim dus een flinke uitdaging worden met punten terug te keren uit de hoofdstad zondag, maar de geschiedenis leert dat in het voetbal niets is uitgesloten.

Aanvalslinie RKC Waalwijk

De afgelopen week hebben de Geelblauwen zich opnieuw geroerd op de transfermarkt. Vitalie Damaşcan is voor een jaar gehuurd van het in de Italiaanse Serie A uitkomende Torino. De doelgerichte spits was afgelopen seizoen al actief in de Eredivisie, toen hij door Fortuna Sittard gehuurd werd. Vooral bij het in zijn thuisland spelende Sheriff Tiraspol maakte hij indruk, waar hij in het seizoen 2017-2018 in 23 wedstrijden 18 goals maakte en daarmee de transfer naar Torino afdwong. Damaşcan is bovendien international van de nationale ploeg van Moldavië.

Arbitrage

Het duel in de Johan Cruijff Arena staat onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis. Hij wordt geassisteerd door de heren Strijker en Fikkert, vierde official is de heer Martens. Pérez en De Vries hebben deze wedstrijd de rol van VAR en AVAR. 

Live

Ajax-RKC Waalwijk is zondag vanaf 16.45 uur live te volgen via FOX Sports 1 en ons eigen Twitter-account. FOX Sports 1 zit gratis in het basispakket van Ziggo klanten.