RKC Waalwijk speelt laatste thuiswedstrijd van 2022 tegen AZ

Door het WK in Qatar is er dit jaar sprake van een vroege winterstop. Dit betekent dat het thuisduel van RKC Waalwijk tegen AZ op zondag 6 november (16.45 uur) ook direct de laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar is. Na de lastige wedstrijden tegen Ajax thuis en FC Twente uit, nemen de Geelblauwen het in het Mandemakers Stadion op tegen het goeddraaiende AZ.

RKC Waalwijk

RKC Waalwijk had het vorig weekend lastig in Enschede. In De Grolsch Veste troffen de Geelblauwen een nog ongeslagen FC Twente in eigen huis. Ook ditmaal zouden de Tukkers drie punten overhouden aan een thuiswedstrijd, want voor rust was het Sem Steijn die twee keer scoorde.  In de tweede helft voetbalde RKC Waalwijk beter onder de druk uit, maar het lukte niet om een aansluitingstreffer te forceren. In de diepe slotfase scoorde Van Wolfswinkel zijn goal en zo eindigde het duel in 3-0. Met deze verliespartij staat RKC momenteel op een negende plaats, met veertien punten uit twaalf wedstrijden.

AZ

Het team uit Alkmaar is goed begonnen aan het Eredivisieseizoen 22/23 en bevindt zich met ingang van de dertiende speelronde op een derde positie. De eerste negen wedstrijden bleef AZ ongeslagen met als hoogtepunt de 2-1 overwinning in eigen huis tegen Ajax. Alleen NEC en FC Twente wisten gelijk te spelen tegen het team van Pascal Jansen. Feyenoord was de eerste ploeg die drie punten wist te pakken tegen AZ (1-3). De week erop ging AZ direct opnieuw onderuit op bezoek bij Excelsior. Al vroeg kwamen de Rotterdammers op 2-0 voorsprong en AZ wist dit niet meer goed te maken. Afgelopen week leek het thuis tegen hekkensluiter FC Volendam weer bijna mis te gaan toen Dani de Wit er na veertien minuten met rood van af moest,  maar de drie punten bleven uiteindelijk toch in Alkmaar. Ook in de Conference League doet AZ dit jaar goede zaken. In de groepsfase speelden ze goed voetbal en zo hebben zij zich zonder al te veel moeite weten te plaatsen voor de knockoutfase.

Balans

RKC Waalwijk en AZ troffen elkaar al zeventien keer in Waalwijk op Eredivisieniveau. In deze duels waren er zeven overwinningen voor de Geelblauwen, één gelijkspel en negen overwinningen voor AZ. Vorig seizoen speelden beide ploegen in Waalwijk tegen elkaar tijdens de seizoensopener, dat in een 1-0 overwinning eindigde door een doelpunt van Michiel Kramer.