RKC Waalwijk ondanks late comeback uitgeschakeld in TOTO KNVB Beker

RKC Waalwijk is vanavond door SC Cambuur uitgeschakeld in de TOTO KNVB Beker. De ploeg van Fred Grim wist zich in de laatste tien minuten nog knap terug te knokken van een 0-2 achterstand tot een gelijkspel. In de verlenging bleven doelpunten uit, waardoor er strafschoppen genomen werden. SC Cambuur kroonde zich na een foutloze reeks tot de meest gelukkige.

Achterstand

In een nat Waalwijk werd er om 19.45 uur gefloten voor de start van het de wedstrijd in de eerste ronde. In de openingsfase had ons RKC het meeste balbezit, maar leverde dit geen groot gevaar. op. Ahmed Touba probeerde het van afstand, maar zijn schot vloog over. Na een kwartier dribbelde Morad El Haddouti door de as van het veld en zijn poging met links ging net naast het doel van Sonny Stevens. Na een kleine 20 minuten werd de uitploeg voor het eerst gevaarlijk. De voorzet van Mitchel Paulissen kwam echter niet bij een medespeler door ingrijpen van Mike Grim. Het spel golfde op en neer, waarbij RKC een tweetal kansen kreeg. Ayman Azhil en Richard van der Venne schoten allebei vanaf randje 16, maar dit leverde geen problemen op voor Stevens.

RKC was de betere van de twee, maar na een half uur was het Cambuur dat de eerste tik uitdeelde. Een voorzet vanaf links werd succesvol binnen gewerkt door Maarten Pouwels: 0-1. Amper één minuut later kon diezelfde Pouwels zelfs de score verdubbelen, alleen maakte de aanvaller een overtreding op Melle Meulensteen. Nog voor rust zou toch de tweede goal van Cambuur vallen. Een voorzet van Jarchinio Antonia kwam terecht bij Jamie Jacobs die bij de tweede paal eenvoudig in kon tikken: 0-2. Hiermee was ook de ruststand bereikt.

Comeback

Na de thee was het duidelijk dat RKC uit een ander vaatje moest tappen. Er werd hoger druk gezet op Cambuur, maar toch resulteerde dit in de eerste tien minuten niet in grote kansen. Fred Grim besloot na een ruim 50 minuten een dubbele wissel door te voeren. Ola John en Ahmed Touba verlieten het veld voor Lars Nieuwpoort en Lennerd Daneels. Enkele minuten later zouden ook nog Lutonda en El Haddouti plaatsmaken voor Paul Quasten en Cyril Ngonge. De tweede helft kabbelde hierna voort. SC Cambuur bleef compact staan en maakte weinig aanstalte naar voren. RKC was vervolgens niet bij machte om door de defensie te komen. De ingevallen Ngonge probeerde het na 70 minuten met een stift van afstand, alleen zijn poging ging over.

Vijf minuten voor tijd kwam dan toch nog de aansluitingstreffer. De sterk ingevallen Lennerd Daneels ontving de bal aan de linkerflank. Hij kapte naar binnen en schoot hem werkelijk schitterend in de verre kruising: 1-2! Ons RKC had nog een kleine tien minuten om de stand gelijk te trekken. Echte kansen bleven uit. Tot de 94e minuut. Waar scheidsrechter Martens door liet spelen na een vermeende overtreding op Ngonge, belandde de afvallende bal voor de voeten van rechtsachter Juriën Gaari. Vanaf 20 meter schoot hij de bal in de allerlaatste minuut hard achter Stevens: 2-2!

Door de gelijke stand werd het dus verlengen. RKC Waalwijk zette druk in jacht naar de eerste voorsprong van de avond. Grote mogelijkheden bleven in de eerste helft aan beide zijde uit. In de tweede helft van de verlenging ging het iets meer twee kanten op, maar viel er naast een kopbal Nieuwpoort ook weinig kansen te noteren. Hierdoor gingen we na 120 minuten voetbal op het nemen van penalty’s. Hierin bleek Cambuur uiteindelijk de gelukkige. Melle Meulensteen mistte de tweede penalty, terwijl de uitploeg foutloos was. Hiermee ligt RKC uit het bekertoernooi en kan de focus volledig op de competitie worden gelegd.

Karakteristieken

RKC Waalwijk: M. Grim, Gaari, Touba, Meulensteen, Lutonda, Augustijns, Azhil, Van der Venne, El Haddouti, Stokkers, John

Wissels: Vaessen, Lamprou, Quasten, Ngonge, Tahiri, L. Nieuwpoort, Daneels, Bakari, Damascan

SC Cambuur: Stevens, Ter Heide, Schmidt, Jacobs, Pouwels, Paulissen, Kramer, Bangura, S. Nieuwpoort, Maulun, Antonia

Wissels: Hoedemakers, Ladan, Minnema, Sambissa, Pijlman, Gootjes, Deuking, Bos, Smit