RKC Waalwijk treft AZ op Open Dag 2023

Het eerste thuisduel van het nieuwe eredivisieseizoen staat voor de deur! Op zondag 20 augustus trappen RKC Waalwijk en AZ om 16.45 uur af in het Mandemakers Stadion. Rondom de wedstrijd organiseert RKC Waalwijk zijn jaarlijkse Open Dag. Een geweldige voetbalzondag voor het hele gezin!

Vorige week opende de Geelblauwen het eredivisieseizoen met een nederlaag in Friesland. Voor rust kwamen de Friezen tot een 3-0 voorsprong, wat betekende dat RKC Waalwijk in de achtervolging moest. Precies op het uur schoot Michiel Kramer vanaf de de stip zijn eerste treffer van het seizoen binnen. Een echte comeback bleef, ondanks grote kansen op een tweede treffer, uit en daarmee vinden de Waalwijkers zich terug op de veertiende plek na speelronde één.


De tegenstander

De Alkmaarders begonnen het eredivisieseizoen met een klinkende 5-1 overwinning op Go Ahead Eagles. Nieuweling Ruben van Bommel trok de meeste aandacht, door in zijn debuut meteen te scoren. Met deze ruime overwinning eiste Pascal Jansen met zijn ploeg de eerste positie op na week één. Daarbovenop boeken de Alkmaarders ook succes op Europees vlak. Na eerst met 0-1 te winnen van FC Santa Coloma, werd afgelopen woensdag door in eigen huis met 2-0 te winnen de volgende voorronde van de Conference League bereikt. Aankomende week nemen ze het op tegen SK Brann uit Noorwegen voor een plek het hoofdtoernooi van de Conference League. In datzelfde toernooi wisten de Alkmaarders afgelopen seizoen door te dringen tot de halve finales.


Weerzien met oude bekenden

In de selectie van AZ vinden we een oud-RKC’er terug. Jens Odgaard speelt sinds 2022 zijn wedstrijden in het rood en wit van de Alkmaarders, maar verdedigde in het seizoen 2021-2022 het Geelblauw van RKC. In dertig wedstrijden scoorde de buitenspeler acht keer en was hij van belangrijke waarde in het elftal van Joseph Oosting. Aan het einde van dat seizoen betaalde AZ ruim vier miljoen euro aan Sassuolo voor de Deen. Ook op de bank bij AZ is een oud-RKC’er terug te vinden. Maarten Martens kwam tussen 2004 en 2006 45 keer uit voor RKC Waalwijk. Ook hij scoorde acht keer in het Geelblauw. De afgelopen twee seizoenen was Martens hoofdtrainer van Jong AZ, sinds dit seizoen is hij de assistent van Pascal Jansen bij het eerste van de Alkmaarders.  

Arbitrage

Zondagmiddag staat het duel onder leiding van Alex Bos. Hij zal geassisteerd worden door de heren Janssen & Frijn. De vierde man is de heer Vereijken. In Zeist nemen Higler & Been de functies van VAR & AVAR op zich.

Live

RKC Waalwijk - AZ is live te zien op het hoofdkanaal van ESPN! Zoals jullie gewend zijn, zullen wij live vlag doen via Twitter (X) en verzorgt Langstraat FM (106.8 FM) een radioverslag.

Historie

RKC Waalwijk en AZ treffen elkaar zondag voor de veertigste keer in de geschiedenis. Tot op heden gingen de Alkmaarders er 24 keer met de punten vandoor, driemaal eindigde het in een gelijkspel en twaalf keer wist RKC Waalwijk te winnen. De laatste twee eredivisieseizoenen werd er beide keren van AZ gewonnen in het Mandemakers Stadion.