Vurnon Anita
    1 : 3
  • 75'
    Souffian El Karouani

Zaterdag 18 maart 2023 namen RKC Waalwijk en N.E.C. het tegen elkaar op in het Mandemakers Stadion. Het duel begon voor beide teams kansrijk maar de gasten bleken het meest effectief. Na een half uur keken de Geelblauwen tegen een 0-3 achterstand aan. In de tweede helft zette RKC Waalwijk alles op alles, maar de punten gingen mee naar Nijmegen.

Effectief N.E.C.

Het duel tussen RKC Waalwijk en N.E.C. begon met een spectulaire opkomst. In het Mandemakers Stadion vond een indrukwekkend vuurwerkshow plaats toen beide elftallen het veld betraden. De wedstrijd begon bijna net zo knallend toen Mats Seuntjens in de vierde minuut oog in oog stond met Jasper Cillessen. Een openingstreffer bleef echter uit. Aan de andere kant van het veld kregen de Nijmegenaren ook kans om de score te openen, maar Etienne Vaessen was scherp en voorkwam een vroege achterstand. Enkele minuten later was het Lelieveld die vrij voor het doel kwam. De verdediger zag ook zijn inzet gekeerd worden. Waar de Geelbauwen kansen lieten liggen, was Oussama Tannane wel trefzeker in de korte hoek: 0-1. Ondanks het gelijke spelbeeld kwam N.E.C. tot kansrijke momenten en hier bleken zij heel effectief mee om te kunnen gaan. Elayis Tavsan kapte vanaf de rechterkant naar binnen en schoot de 0-2 hard binnen. Op het halve uur zette Tannane de score op 0-3 door een vrije trap vanaf de rand van het zestienmeter gebied binnen te schieten. RKC Waalwijk ging vol voor de aanval en Seuntjens waagde een poging van afstand. De zwabberende bal was onhoudbaar voor Cillessen maar de lat bracht redding voor de Nijmegenaren. Met deze 0-3 achterstand zochten de ploegen de kleedkamers op en daarmee stond er een flinke klus voor de boeg voor de Waalwijkers in de tweede helft.

Gevaarlijk maar niet doeltreffend

De tweede helft begon de Waalwijkse formatie met twee nieuwe namen. Zakaria Bakkali en Florian Jozefzoon kwamen in het veld en beide backs bleven in de kleedkamer achter. Net als in de eerste helft was het gelijk spannend. Na een verdedigende actie van Oukili wees scheidsrechter Higler naar de stip. VAR Kooij was het hier niet mee eens en riep de scheids naar de kant. Oukili bleek netjes de bal gespeeld te hebben en zo werd de beslissing teruggedraaid. RKC Waalwijk ging op zoek naar een treffer. Seuntjens bediende Kramer vanaf de rechterkant. De spits zag de bal echter te laat en zo ging deze kans aan hem voorbij. Toen Seuntjens iets later weer de baas op de linkervlank was, belandde de bal voor de voeten van Vurnon Anita die van dichtbij raak schoot: 1-3! Joseph Oosting besloot direct zijn aanval te versterken door Mika Biereth en Julen Lobete in te brengen. Oukili en Kramer moesten het veld verlaten. De druk rondom het doel van N.E.C. toe en kansen konden niet uitblijven. Invallers Biereth, Bakkali en Lobete waren dichtbij de aansluitingstreffer maar het geluk was niet aan de kant van de Geelblauwen. Higler werd in de 70e minuut naar de kant geroepen door de VAR en de bal werd op de Waalwijkse stip gelegd.Tannane hoopte zijn hattrick te kunnen voltooien maar Vaessen stopte de penalty op weergaloze wijze. Het geloof van de Geelblauwen groeide en Oosting besloot ook Saïd Bakari in te brengen. N.E.C. groef zich in en aasde op de counter om de wedstrijd definitief op slot te gooien. RKC Waalwijk vocht tot het einde maar kon een nederlaag niet voorkomen.