RKC Waalwijk ontvangt PSV in uitverkocht Mandemakers Stadion voor de Brabantse Derby

Na 23 speelrondes bevindt RKC Waalwijk zich op de achtste plaats van de Eredivisie. In het Mandemakers Stadion zijn de Geelblauwen sinds november 2022 ongeslagen en afgelopen week werden in Heerenveen belangrijke punten verdiend. De Eindhovenaren hebben alle punten nodig in de titelrace.  Op zondagmiddag 5 maart om 14.30 uur speelt RKC Waalwijk de Brabantse Derby tegen PSV in een vol huis.

RKC Waalwijk

Zaterdagavond was RKC Waalwijk te gast in het Abe Lenstra Stadion. Tegen directe concurrent sc Heerenveen werd er gespeeld om de achtste plaats op de ranglijst: een plek voor de play-offs voor Europees voetbal. De Friezen hadden vanaf de aftrap de controle over de wedstrijd en de RKC'ers moesten hun focus op de verdediging leggen. Een voorsprong voor sc Heerenveen kon niet uitblijven en na veel gemiste kansen was het Van Hooijdonk die de 1-0 binnenschoot. De druk van de thuisploeg werd er niet minder op en in de rust besloot Joseph Oosting dan ook het roer om te gooien. Yassin Oukili, Luuk Wouters en Florian Jozefzoon betraden het veld en na een kwartier schoot die laatste de 1-1 binnen in de verre hoek. RKC Waalwijk speelde een sterk laatste half uur waardoor de wedstrijd naar de Waalwijkse kant toegetrokken kon worden. Binnen enkele minuten waren Julian Lelieveld en Oukili beide trefzeker en was het aan RKC Waalwijk om de 1-3 voorsprong te verdedigen. Diep in de blessuretijd scoorde invaller Jozefzoon van dichtbij zijn tweede doelpunt van de avond waarmee de eindstand op 1-4 kwam. Met deze overwinning klom RKC Waalwijk over sc Heerenveen naar de achtste plek.

PSV

PSV staat dit seizoen voor het eerst onder leiding van Ruud van Nistelrooij. Zijn ploeg begon het seizoen met vier overtuigende wedstrijden maar heeft sindsdien moeite met het vasthouden van een goede vorm. De Eindhovenaren verspelen regelmatig kostbare punten waardoor zij bij ingang van speelronde 24 op de vierde plaats staan. Om kans de maken op de titel mogen zij geen puntenverlies meer lijden. Dat begon afgelopen weekend goed, toen thuis met 3-1 van directe concurrent FC Twente gewonnen werd. In het Philips Stadion kwam PSV vroeg op voorsprong door een kopgoal van basisdebutant Fabio Silva. Vlak na rust keerde de spanning terug toen de voorzet van Virgil Misidjan direct in de verre hoek vloog en zo de 1-1 stand bezorgde. Aanvoerder Luuk de Jong nam zijn ploeg op sleeptouw en kopte vlak voor het uur de 2-1 van dichtbij binnen. Een kwartier voor tijd gooide Xavi Simons de wedstrijd op slot door de 3-1 binnen te werken.

PSV heeft zich deze week weten te kwalificeren voor de halve finale van de TOTO KNVB Beker. Op donderdagavond werd in het Philips Stadion met 3-1 gewonnen van ADO Den Haag. De eindhovenaren stonden na twintig minuten al op een comfortabele 2-0 voorsprong dankzij treffers van Bakayoko en Til. Na rust schoot Sangare de 3-0 binnen waarmee de overwinning zeker was. In eerdere rondes werden Sparta Rotterdam (2-1) en FC Emmen (3-1) uitgeschakeld.

Vorige week zijn de Eindhovenaren uitgeschakeld in de Europa League. Uit in Sevilla werd er met 3-0 verloren waardoor PSV flink aan de bak moest in eigen huis. In de terugwedstrijd bleven doelpunten lang uit, totdat Luuk de Jong in de 77e minuut de ban brak. Pas diep in de blessuretijd kwam de stand op 2-0 waardoor er te weinig tijd over was om een verlenging te verwezenlijken.