'Dat is het belangrijkste van mijn speelstijl; alles of niets'

Hij maakte veel minuten in de voorbereiding en stond aan de vooravond van zijn vijftiende seizoen als prof en zijn negende als RKC’er. Echter gooide een blessure vlak voor de seizoenopening roet in het eten, waardoor supporters Hans Mulder dit seizoen tot nu toe slechts vijf minuten in actie hebben gezien. Toch is de middenvelder annex verdediger met kenmerkende baard op de weg terug.  

Vorige week stond Mulder eindelijk weer voor het eerst met de groep op het veld, waarna hij ook tot de wedstrijdselectie behoorde tegen Sparta. Afgelopen week maakte hij weer zijn eerste speelminuten sinds lange tijd, in het oefenduel tegen FC Utrecht (4-3). “Ik kan wel zeggen dat het nu gelukkig weer goed gaat. Vorige week heb ik weer voor het eerst meegetraind en dat ging naar behoren. De rest van de week lukte het weer om volledig mee te doen, waarna ik zaterdag op de bank zat. Tegen Utrecht kon ik zelfs alweer wat minuten maken, dat voelde heerlijk.”

De 33-jarige Amsterdammer kende een sterke voorbereiding, maar vlak voor de seizoenouverture tegen Vitesse ging het mis op de training. “Op het trainingsveld gleed ik ongelukkig weg, waardoor ik mijn lies verrekte. Daardoor moest ik de eerste competitiewedstrijd aan me voorbij laten gaan. Vervolgens raakte ik tijdens de interlandperiode weer geblesseerd, en sindsdien heb ik wel last van mijn lies gehouden. Ik was er nu een aantal weken uit, maar door de drukke periode met veel wedstrijden lijkt dat natuurlijk langer.’’

Strijd

Mulder staat bij iedere RKC’er synoniem voor iemand die voorop gaat in de strijd, iets waar de persoon in kwestie zich ook in kan vinden. “Ik denk dat dat het belangrijkste is van mijn speelstijl, alles of niets. Ik ga altijd 100%, daar ligt mijn kracht. Het is goed om te zien dat de jongens vijf punten pakken tegen Heracles, PEC en Feyenoord, al geeft het wel een dubbel gevoel als je vanaf de zijlijn moet meekijken. Natuurlijk wil je zelf in het veld staan, maar het mij ook trots dat de jongens het zo goed gedaan hebben die wedstrijden. Tegen Feyenoord had er misschien nog meer in gezeten. Ondanks dat ik geblesseerd was, probeerde ik die gasten voor de wedstrijd nog wel op te peppen met een appje bijvoorbeeld. Ik ben blij dat ik op het trainingsveld er nu weer bovenop kan zitten en ze kan stimuleren.”

                                              “Zolang ik mijn steentje bij kan dragen en nog wat kan
                                            toevoegen dan heeft dat een hele grote betekenis voor mij.”

Een verschil met vorig seizoen is dat er nu wel punten worden gehaald, hoewel het spel niet altijd even mooi is. Een verschil dat ook de middenvelder is opgevallen. “Vorig seizoen kregen we veel kansen, maar die werden dan niet afgemaakt. Nu zie je bijvoorbeeld de goal van Finn in de laatste minuten tegen PEC, die er wel ingaat. De nederlaag tegen Sparta was dan ook echt een domper. We hadden de kans om een slag te slaan, maar hebben dat nagelaten. Het resultaat is het allerbelangrijkste. Ik heb liever dat we iets minder voetballen en dat we er iets aan overhouden dan dat we heel mooi spelen, maar uiteindelijk met lege handen staan. De combinatie er van is uiteraard het streven, maar we hebben laten zien dat wanneer een wedstrijd er om vraagt we het ook op wilskracht kunnen afdwingen.”

Met de komst van Vurnon Anita en Ola John is er ook flink wat ervaring aan de selectie toegevoegd. Als nestor van de selectie ziet hij dat de balans tussen jong en oud goed is. “Die jongens hebben natuurlijk heel veel meegemaakt, hebben veel bagage en ervaring. De jongens die dan net komen kijken kunnen daar natuurlijk wat van leren. Ook de manier van spelen van Vurnon bijvoorbeeld, altijd druk willen zetten, er bovenop zitten; dat stimuleert dan de mensen voor en achter hem ook om mee te gaan in zijn spel. Dat soort spelers zijn heel belangrijk voor het team.”

Record

Momenteel staat Hans Mulder op 222 wedstrijden in het eerste van RKC, wat hem een notering in de top 5 van spelers met de meeste wedstrijden oplevert. Recordhouder is Rob van Dijk met 285 duels. “Ik heb het weleens opgezocht om eerlijk te zijn en het is een mooi gegeven dat ik in de top 5 van deze mooie club sta. Ondanks dat ik nog zo lang als mogelijk door wil gaan, is het niet per se een doel om dat record te pakken. Zolang ik mijn steentje bij kan dragen aan RKC en op het veld nog wat kan toevoegen, dan heeft dat een hele grote betekenis voor mij.”

Meeste wedstrijden voor RKC Waalwijk

Rob van Dijk285
Patrick van Diemen255
Marcel Brands235
Rick Hoogendorp233
Hans Mulder222