LONDREAD | Cyril Ngonge: ''Ik hoop snel de supporters te kunnen begroeten''

Na vorig jaar al van het leven en voetballen in Nederland geproefd te hebben bij Jong PSV, is Cyril Ngonge afgelopen zomer neergestreken in Waalwijk. De jonge buitenspeler van de Geelblauwen met een goed linkerbeen geniet van de keuze voor RKC.

Team

Inmiddels is hij alweer bijna een halfjaar op de Waalwijkse velden te bewonderen. Toen RKC zich bij Club Brugge meldde voor Ngonge, duurde het niet lang tot de deal rond was. Ngonge: “Het was tegen het einde van de transferperiode dat de interesse concreet werd. Binnen twee á drie dagen was alles geregeld en rond. Ik heb met Mo Allach, Frank van Mosselveld en de coach gesproken en het verhaal en plan waren helder. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het hier naar mijn zin heb. We hebben niet alleen kwaliteiten, maar deze selectie is ook echt een team.”

Het voetballen op de Nederlandse velden is niet nieuw voor de jonge Belg. Vorig seizoen werd hij al verhuurd aan Jong PSV, waar hij de verschillen tussen het Nederlandse en Belgische voetbal al snel ontdekte. “Ik denk dat het Nederlandse voetbal nog beter past bij mij dan het Belgische, dus ik kon mij dan ook snel aanpassen. Het spel is meer open en als aanvaller krijg je ruimte om je acties te maken. Het was dus erg fijn om hier te komen spelen.” In het seizoen bij PSV speelde hij voor het eerst betaald voetbal. “Zeker wanneer je bij een club als PSV terecht komt dan merk je dat de professionaliteit enorm is. Bij de spelers, bij de staf en ook bij de faciliteiten. Daar kwamen uiteraard ook verwachtingen en druk bij kijken, iets waar ik in de jeugdelftallen bij Brugge altijd naar op zoek was. Het was een prettige tijd in Eindhoven, waar ik positief op terugkijk.”

''Het Nederlandse voetbal past beter mij me dan het Belgische''

De in hartje Den Bosch woonachtige Ngonge heeft door zijn komst vlak voor de transferdeadline nog niet met (gedeeltelijk) publiek op de tribunes gespeeld in het Mandemakers Stadion. Dit is iets wat hij mist. “Het is erg raar. Supporters horen bij het voetbal. Persoonlijk mis ik het ook echt. Zeker wanneer je bijvoorbeeld gescoord hebt of juist wanneer je een doelpunt tegen hebt gehad en ze je door de moeilijke momenten steunen. Op die momenten is het toch fijn om de support van de supporters te horen. Natuurlijk is het momenteel helaas niet anders en is het te hopen dat ik ze snel mag begroeten.”

''Wanneer ik even het spoor bijster ben, weet hij mij altijd weer terug op de goede weg te brengen''

Na veertien wedstrijden heeft Ngonge inmiddels twee doelpunten gemaakt en één assist verzorgd, waarbij voornamelijk zijn linkerbeen opvalt. Hij ziet het dan ook zeker als een wapen. “De trainer posteert me vaak op de rechterkant, waardoor in naar binnen kan trekken en uithalen. Ik probeer het zo goed mogelijk te gebruiken, al kan ik nog ontzettend veel leren. Voetbal is immers niet alleen aanvallen en ik moet ook mijn verdedigende taken blijven uitvoeren. Mijn goals tegen Feyenoord en FC Twente waren mooi en ik was er echt blij mee, maar er valt nog genoeg te leren.''

Atlético Madrid

Voor zijn tijd in Nederland speelde Ngonge zoals bekend in de jeugdopleiding van Club Brugge. “Toen ik van Brugge naar PSV ging had ik eigenlijk best een mooi jaar achter de rug in België, met mijn debuut tegen Atlético Madrid in de Champions League en ook mijn debuut in de Belgische Jupiler League. Ik was pas 18 en kreeg af en toe wat speelminuten. In eigen huis hielden we Atlético op 0-0 en speelde ik 70 minuten tegen Santiago Arias en Diego Godin, wat een geweldenaars. Dan merk je wat het allerhoogste niveau inhoudt. Na dat seizoen vertrok de coach en kwam er een trainerswissel. Aan het begin van het seizoen heb ik gevraagd wat de mogelijkheden op speelminuten waren en ik was positief over mijn kansen. Daarom heb ik toen besloten bij Brugge te blijven. Na de voorbereiding viel het aantal minuten toch tegen en hebben de club en ik samen besloten dat een verhuur het beste was. Na het seizoen bij PSV in het betaalde voetbal te hebben gespeeld, wilde ik liever daar in actief blijven dan bij Club teruggaan naar het jeugdelftal. Na dit jaar heb ik besloten om een transfer te maken. Zodoende ben ik hier in Waalwijk terecht gekomen.”

Michel Ngonge

De vader van Cyril, Michel Ngonge, laat bij kenners van het Britse voetbal al snel een belletje rinkelen. De ex-profvoetballer van ondermeer Watford, Hudderfield Town, Queens Park Rangers en Kilmarnock kent het wereldje en fungeert als een goede gids, adviseur en criticaster van zijn zoon Cyril. “Wanneer ik even het spoor bijster ben of niet goed weet hoe ik ergens mee om moet gaan, dan weet hij mij altijd weer terug op de goede weg te brengen. Hij leert me enorm veel, maar is ook kritisch op mij. Wanneer het niet goed is, zal hij dat zeker zeggen. Hij is dus weliswaar kritisch, maar het is allemaal met de beste bedoelingen. Momenteel is hij bezig met zijn trainersdiploma en fungeert hij als mijn zaakwaarnemer. Zoals iedere voetballer heeft ook mijn vader fouten gemaakt in zijn carrière, waar hij met zijn ervaring mij nu voor wil behoeden. Hij helpt mij dus enorm en ik ben ontzettend trots op hem. Samen met hem hebben we de keuze gemaakt voor RKC, omdat de club de ideale omgeving is om mijzelf verder te ontwikkelen. Terugkijkend op het afgelopen halfjaar hebben we wedstrijden gewonnen en verloren, maar staan we op een plek die aan het eind rechtstreekse handhaving zou betekenen. Dat doel is bij iedereen doordrongen en we gaan er alles aan doen om dat te volbrengen.”