• 81'
    3 : 1
  • 84'
    Steven Berghuis

Zondagmiddag 12 februari heeft RKC Waalwijk op bezoek bij Ajax met 3-1 verloren. De eerste helft kwamen de Geelblauwen door een doelpunt van Mats Seuntjens op voorsprong, maar in de tweede helft trokken de Amsterdammers toch aan het langste eind.

Verrassende voorsprong

Voor er werd afgetrapt in de Johan Cruijff ArenA, werd er eerst een minuut stil gestaan bij de slachtoffers van de verschrikkelijk ramp in Turkije en Syrië. Het bieden van steun kan door te doneren aan Giro 555. Seuntjens trapte de wedstrijd af namens de Geelblauwen en het spel begon rustig. Ajax had veel balbezit en zette RKC Waalwijk flink onder druk. De verdediging zette de goede vorm van 2023 door en de Amsterdammers wisten amper kansen te creeëren. Met de snelle Lobete voorin, loerde RKC Waalwijk op de counter en in de zeventiende minuut kwam die kans. Pelle Clement en Iliass Bel Hassani deden het voorbereidende werk en Lobete legde de bal op een presenteerblaadje voor Seuntjens. De Bredanaar aarzelde geen seconde en plaatste de bal prachtig voorbij doelman Rulli: 0-1! Ajax moest aan de bak en probeerde met man en macht voorbij de muur van zwarte shirts te komen maar zonder succes. Even na het halve uur botsten Ajaxcieden Alvareze en Timber in een luchtduel tegen elkaar en bleven beide met een hoofdblessure op de grasmat liggen. Het spel werd stilgelegd voor verzorging en dit bood de kans voor coach Joseph Oosting zijn ploeg de laatste aanwijzingen voor de rust te geven. RKC Waalwijk speelde het slim uit, tot frustratie van iedereen in het rood-wit. Klaassen uitte zijn gevoel bij scheidsrechter Van der Eijk en ontving hiervoor de eerste gele kaart van de wedstrijd. De Waalwijkers eindigden het eerste deel sterk en namen de 0-1 voorpsrong mee naar de kleedkamer.

Scorend Ajax

Ajax besloot de tweede helft met twee nieuwe namen te beginnen. Brobbey en Bassey wrden door Heitinga ingebracht om het verschil te maken en dit wierp snel zijn vruchten af. Binnen vijf minuten scoorde Brobbey de gelijkmaker. Net als in de eerste helft was Ajax veel aan de bal en wa het aan RKC Waalwijk om onder de druk uit te spelen. Enkele keren leverde dit een kleine kans op, maar echt gevaar bleef uit voor het doel Rulli. Na ruim een uur gespeeld te hebben besloot ook Oosting om wat veranderingen aan te brengen. Florian Jozefzoon en Yassin Oukili kwamen de uitgeputte Bel Hassani en Lobete aflossen. Even leek het een Waalwijks wonder te worden toen Seuntjens de diepte in gestuurd werd en knap de bal over Rulli heen wist te stiften, maar direct ging de vlag omhoog voor buitenspel. Vijf minuten later was het einde oefening voor Seuntjens en Clement. Hun vervangers waren Saïd Bakari en Zakaria Bakkali. Ze stonden nog amper in het veld toen twee minuten later Ajax de 2-1 binnen schoot. Vanuit een voorzet eindigde de bal voor de voeten van Timber die de bal van dichtbij binnenschoot. Drie minuten later was alle spanning weg toen Kudus het derde Amsterdamse doelpunt scoorde. Eindstand: 3-1.