Jens Toornstra
  • 90'
    Zakaria Labyad
    2 : 0

Zaterdag 13 mei heeft RKC Waalwijk met 2-0 verloren van FC Utrecht. Etienne Vaessen stopte in de eerste helft een strafschop, maar in de tweede helft trok FC Utrecht alsnog de wedstrijd naar zich toe. De wedstrijd werd tweemaal stilgelegd, maar uiteindelijk toch uitgespeeld. Als statement weigerden de spelers te voetballen en hield Vaessen de voetbal de laatste minuten onder de voet.

Penaltykiller Vaessen

Het duel in Utrecht kende een rustige, evenwichtige start. Op enkele kleine kansen bleef echt gevaar in het begin uit. Hier kwam na ruim een kwartier verandering in toen FC Utrecht een penalty kreeg. Shawn Adewoye verspeelde de bal in de opbouw en moest toen zelf ingrijpen om een grote kans te voorkomen. Dit leverde hem direct een gele kaart op. Douvakis legde aan voor de thuisploeg en stond oog in oog met Etienne Vaessen. Dat de doelman in bloedvorm was, bewees hij dan nog maar eens. Vaessen stond zelfverzekerd op zijn doellijn en pakte de lage inzet van Douvikas overtuigend! Hiermee hield hij RKC Waalwijk in de wedstrijd. De tweede grote kans was voor diezelfde Douvikas. Na een voorzet van Bozdogan kopte de spits over. Na een half uur spelen werd scheidsrechter Oostrom plots naar de zijlijn geroepen door de VAR. Deze was van mening dat Juriën Gaari bij een Waalwijkse hoekschop vastgehouden werd, maar Oostrom vond het na het bekijken van de beelden geen strafschop waard. De Waalwijkers wisten meerdere keren ver te komen op de helft van FC Utrecht, maar tot heel grote kansen kwam het nog niet. In de extra tijd was het de thuisploeg die een laatste poging waagde. De Geelblauwen stonden echter goed op te letten en konden de pogingen overtuigend uitverdedigen. Daarmee werd de beginstand ook direct de ruststand.

Tweede helft

Na rust besloten beide teams direct het tempo op te voeren op zoek naar de openingstreffer. Zoals Vaessen als Barkas moesten af en toe in actie komen, maar het waren de Utrechters die trefzeker waren. Douvikas kon na een steekpass van Toornstra langs de Waalwijkse doelman schuiven. Vanuit het vierende Utrechtse publiek werden enkele bekers richting het veld gegooid, waardoor Oostrom gedwongen was de wedstrijd tijdelijk stil te leggen. Na korte tijd kwamen de teams terug het veld op, maar Florian Jozefzoon bleef in de kleedkamer achter. Zijn vervanger was Zakaria Bakkali en de aanvaller was direct gevaarlijk. Met twee voorzetten zocht hij zijn medespelers, maar het lukte net niet om hen te bereiken. RKC Waalwijk ging op jacht naar de gelijkmaker en Oosting besloot daarom Roy Kuijpers in de ploeg te brengen. Met deze twee snelle vleugelspelers voerde RKC Waalwijk de druk op. Verschillende ballen kwamen gevaarlijk voor het Utrechtste doel, maar telkens kon er niet gescoord worden. Tien minuten voor tijd werden Saïd Bakari, Iliass Bel Hassani en Mika Biereth nog binnen de lijnen gebracht om het verschil te maken. Met deze aanvallende opstelling kreeg FC Utrecht kansen om snel om te schakelen en  in de 93e minuut was het invaller Labyad die de wedstrijd besliste. Net als bij de eerste treffer werden er vanuit het Utrechtse publiek enkele bekers richting het veld gegooid en daarom floot Oostrom voor een definitieve staking van het duel. Met nog maar zo weinig tijd op de klok, bleven de spelers echter op het veld staan, in de hoop deze nog uit te kunnen spelen. Na overleg tussen de scheidsrechter, de KNVB, de twee clubs en de burgemeester werd er besloten de wedstrijd alsnog uit te spelen. Als statement vanuit de selecties hield Vaessen de resterende tijd de bal onder de voet, totdat Oostrom af floot. De eindstand bedroeg 2-0.

RKC Waalwijk wil alle meegereisde fans bedanken voor hun steun!